Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Roslagsleden etapp 8

Bild

Vigelsjö-Roslagsbro, 14 km

Etapp 8 på Roslagsleden bjuder in till en förtrollande naturvandring från Vigelsjö naturreservat till Roslagsbro. Genom skogsstigar, öppna marker och den fågelrika sjön Ludden erbjuds en avkopplande stund vid Gillfjärdens badplats. Roslagsbro kyrka, med sin äldsta altartavla, ger en kulturell dimension till vandringen. Etappen kombinerar på korta sträckor natur, historia och kultur för en minnesvärd vandring i Roslagen.

Etapp 8 på Roslagsleden bjuder in till en förtrollande vandring genom en unik natur där skogar och öppna marker vävs samman. Startpunkten i Vigelsjö naturreservat ger möjlighet till en mångfasetterad utforskning. Den fågelrika sjön Ludden, nu återskapad för fågellivet, omges av en naturskön miljö där ett handikappanpassat fågeltorn erbjuder en panoramautsikt.

Vandringen passerar även Färsna 4H-gård, där du kan interagera med gårdens djur och njuta av en stunds avkoppling på caféet Systrarna Matjord. Den slingrande vägen från Färsna till Roslagsbro tar dig genom skogsstigar och lantliga grusvägar, parallellt med den historiska paddlingsleden Broströmmen.

Gillfjärden utgör en paus med sin härliga badplats, brygga och natursköna omgivningar. Vid Ludden och dess omgivningar möts du av en mångfald av växtliv, inklusive desmeknopp, tvåblad och trolldruva, vilket ger vandringen ytterligare dimensioner.

Kulturella och historiska höjdpunkter inkluderar Roslagsbro kyrka med anor från 1200-talet. Kyrkan, även känd som "Roslagens katedral," hyser Sveriges äldsta altartavla, skapad av Roslagsmästaren på 1400-talet. Konstnärliga skatter, inklusive en staty av S:t Erik, och målningar som aldrig övermålats, skapar en tidsresa i denna historiska plats.

Etapp 8 av Roslagsleden erbjuder således inte bara en fysisk vandring utan också en fördjupning i naturens skiftande skönhet, kulturella rikedomar och historiska arv.

Karta och mer information Länk till annan webbplats.

Bild
Publicerad:
Senast uppdaterad: