Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Roslagsleden etapp 4

Bild

Lövhagen-Domarudden, 13 km

Roslagsleden etapp 4 inleds med några kilometer längs en asfalterad väg och fortsätter genom slingrande skogsvägar till Domaruddens friluftsgård vid Drängsjön. Här möter dig en mångfald av natur och historia när du vandrar förbi platser som Brollsta golfbana och Harsbro gamla skola. En varierad och naturskön upplevelse i Vallentuna.

Vid Lilla Harsjön stöter du på ett vindskydd där du kan koppla av och njuta av den omgivande naturen vid den idylliska sjön. Några kilometer före Domarudden, vid Trehörningens sjö, finner du nästa vindskydd och grillplats bara några hundra meter från leden.

Domaruddens friluftsgård erbjuder en servering och en härlig badplats vid Drängsjön. Här finns även faciliteter som bollplaner, boulebana, grillplatser, naturstigar, motionsspår, elljusspår för skidåkning och en vedeldad sjöbastu som är tillfälligt stängd. Fiskeentusiaster kan njuta av att fiska bäckröding och regnbåge i Drängsjön med möjlighet att köpa fiskekort.

Domarudden fungerar även som start eller mål för Blå leden, en vandringsled som sträcker sig till Vaxholm via Rydbo, Ladvik och Ellboda.

Kulturella och historiska inslag inkluderar Brollsta golfbana, där grundläggande strukturer från Uddra kvarn och kvarnstugan från 1700-talet hittades under planeringen av golfbanan. Området kring sjön Tärnan utgör ett naturreservat med betydande naturvärden, inklusive många sjöar, gammelskogar och en rik kulturbygd. Roslagsleden passerar även Harsbro gamla skola, en av många gamla byskolor i Vallentuna från början av 1900-talet, med skolsalar på bottenvåningen och lärarbostad på övervåningen.

Karta och mer information Länk till annan webbplats.

Bild
Publicerad:
Senast uppdaterad: