Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Roslagsleden etapp 5

Bild

Domarudden-Wira bruk, 20 km

Roslagsleden etapp 5 sträcker sig över 20 kilometer och bjuder på en varierad vandring från Domaruddens friluftsgård till det historiska Wira bruk. Upplev slingrande stigar, natursköna sjöar och kulturella sevärdheter längs denna minnesvärda sträcka.

Roslagsleden etapp 5 sträcker sig över en imponerande 20 kilometer och tar dig med på en fängslande vandring genom det varierande landskapet från Domaruddens friluftsgård till det historiska Wira bruk. Under denna längre sträcka kommer du att uppleva en mix av slingrande stigar och skogsbilvägar, vilket ger dig en omväxlande och utmanande vandring.

Vid den inbjudande Oppsjön, cirka fem kilometer från Domarudden, kan du njuta av en stunds avkoppling vid vindskyddet och grillplatsen, medan sjön Viren några kilometer före Wira bruk erbjuder ytterligare möjligheter till rekreation och bad.

Målet för etappen, Wira bruk, är en plats rik på historia och kultur. Det grundades på 1600-talet av amiralen riksrådet Claes Fleming och var landets första klingsmedja. Med sin unika historia och charmiga bevarade smedjor och stugor ger Wira bruk en fascinerande inblick i Sveriges förgångna.

Besökare kan utforska brukets museum i åldermansstugan intill tingshuset och beundra samtida konstsmeders skickliga verk. Området kring Wiraån, omgiven av grönskande skog och historisk atmosfär, erbjuder en avkopplande miljö.

För de som önskar avsluta dagen med bekvämligheter och övernattning finns möjligheter som Wira bruk B&B i det charmiga Tingshuset. Dessutom finns parkering, toaletter och bra kommunikationsmöjligheter med bussförbindelser till Åkersberga, Norrtälje och Ljusterö.

Roslagsleden etapp 5 ger dig en minnesvärd vandring över 20 kilometer, fylld med natursköna vyer, kulturella upplevelser och historiska sevärdheter från Domaruddens friluftsgård till det pittoreska Wira bruk.

Karta och mer information Länk till annan webbplats.

Bild
Publicerad:
Senast uppdaterad: