cbis:1983883
cbis:1983883

Växtfärgning och nålbindning, grundkurs

Lär dig grunderna till att färga ull med det som växer i naturen!

Information

Vi börjar dagen med att lägga i växterna för kokning i gryta över eld.

Medan vi fikar vid elden introduceras du i vad växtfärgning är och hur det har sett ut historiskt. När växterna kokat ur är det dags att sila bort växterna och låta färgbadet svalna.

I väntan på det börjar vi prova på nålbindning som är en textil teknik med anor från vikingatiden. Nålen får du sen ta med hem för att fortsätta.

Lättare ekologisk lunch serveras ca kl. 12.30. Möjlighet finns att titta runt i friluftsmuseet och se utställningen i långhallen.

När färgbadet svalnat är det dags att lägga i garnet i grytan. medan vi pysslar med garnet fortsätter vi med nålbindningen.

Som avslutning på dagen blir det spännande att se resultatet av våra mödor.


Ingår:

Fika (kaffe/te och kaka)

Lättare lunch

Nålbindningsnål att ta hem

Ett halvt hekto växtfärgat garnOm du är vegan, vegetarian, eller har någon födoallergi är det viktigt att du meddelar det vid bokningen.Kursledare: Malin Stålhandske och Miriam Anglemark Jansson

Datum & tid (<% occasionResult.length %>)

23 Maj 10:00 - 15:00
30 Maj 10:00 - 15:00

Vägbeskrivning

Med bil
Om du kommer från Stockholm och Norrtälje: Kör norrut på väg 76 en mil ca, tills du ser en skylt där det står ”Vikingaby”. Följ vägen till vänster mot sjön. Parkering på fältet.

Bussar från Stockholm och Uppsala till Norrtälje
Ta buss 676 från Tekniska högskolan för att komma till Norrtälje. Ca 1 timmes bussfärd. Från Uppsala tar du buss 677 till Norrtälje. Ca 1 timme och 20 min bussfärd.

Buss från Norrtälje till Vikingabyn
Från Norrtälje till hållplats Svanberga affär kan du ta buss nr 636, 637 eller 641. Bussresan tar ca 10 minuter.