Historia och information

Östhammar fick stadsprivilegier 1368 och hette då Hamar. Landhöjningen vållade stora problem under 1400-talet och staden flyttade till Öregrund, men kom så småningom tillbaka till sin ursprungliga plats igen. Under 1800-talet blomstrade Östhammar som bad- och semesterort. Idag är den gemytliga stadskärnan med sina lummiga trädgårdar centralort i Östhammars kommun.

 

Missa inte stadsvandringarna i de pittoreska kvarteren där guiden delar med sig av stadens händelserika historia. Runt det charmiga Rådhustorget finns restauranger och små butiker. Nere vid hamnen och i området runt strandlinjen kan du köpa hantverk och äta gott. Sjötorget är en perfekt plats för picknick. Här finns både lekpark och beachvolleyplan, skateramp, utegym och en uppmålad plan för schackspel.

Camping och bad ligger idylliskt intill och där hittar du också en minigolfbana med några av stadens byggnader i miniatyr. Kulturälskaren kan besöka konstutställningar, veteranfordonsträffarna "Kul på hjul" samt Festival Östhammar.

Badjävlar
Författaren och regissören Lars Molins film Badjävlar från 1971 spelades in i och kring Östhammar och Öregrund. Filmen fick stor uppmärksamhet och låg i karantän innan den kunde sändas. Badjävlar är dräpande satiriska beskrivning av hur bofasta invånare och sommargäster hämningslöst råkar i luven på varandra. Promenera runt till inspelningsplatserna och bli guidad av en app till din smartphone

Ett annat spår är Hälsans stig som tar sitt promenadsällskap till Östhammars allra vackraste platser. En stadsvandring med guide ger ytterligare dimensioner och mer om stadens stormande historia.

Välkommen till Visit Roslagen och Östhammars turistbyrå. Du hittar oss i Rådhuset.