Östhammars stad 650+

Östhammar

Den 25 mars 2018 är det 650 år sedan Östhammars stad fick sina stadsprivilegier förnyade av Albrekt av Mecklenburg. Vi tar tillfället i akt att lyfta fram stadens historia och samtidigt reflektera över vår samtid och vart vi är på väg.

Jubileumsfirandet startar den 25 mars med en familjedag på Societetshuset Källör med våfflor och barnaktiviteter. Därefter arrangeras ett stort antal aktiviteter under det sex månader långa jubileumsfirandet, som avslutas i september med Framtidsveckor i Kulturhuset Storbrunn.

Under våren arrangeras en fisketävling och en mässa med temat hav, fiske och fritid i Östhammar. Här startas även ett konstprojekt tillsammans med barn, som ska resultera i ett nytt konstverk i parken vid Källör. I maj genomförs Stadsloppet för 39:e året i rad och den sista helgen i maj är det Albrektsmässa, där Östhammars stads 650-firande uppmärksammas med artistuppträdande och jubileumsmiddag.

Samma helg invigs Rådhustorget med tårta och familjeevenemang. Dick Harrison, författare och historieprofessor, kommer för att berätta om kungarnas och pestens tid i det medeltida Sverige. En ny ljudpromenad invigs, där du kan höra berättelser från förr och hur det lät på gatorna i Östhammar för 100 år sedan.

I juni hålls Östhammars Kulturfestival med inslag av bland annat sagofigursparad, action painting, cirkus, konst och musik. I juli blir det hemvändardag och visning av vattentornet och i slutet av sommaren genomförs Cup Scandinavia i Kettlebells.

Utöver alla aktiviteter visas fotohistoria från Östhammar och en utställning om badortsepoken. Vid Societetshuset Källör hålls en riktig kurortsdag med fotbad, fotmassage, yoga och gympa. Här kan du lyssna på brunnsmusik och låna kläder för att fotografera dig framför en av fotograf Skötsner-Edhlunds kulisser.