Historia och information

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och helt klart en charmerande idyll som bjuder på snickarglädje och atmosfär och frestar med färgsprakande solnedgångar i havet.

Öregrund är den enda staden på ostkusten där man kan se solen gå ner i havet. Här strosar man gärna länge på små gator, botaniserar bland butiker, njuter av lokala delikatesser, fikar och äter gott på kaféer och krogar. Sommartid frestar Öregrund ofta med fest och evenemang. Här väntar klubbar och krogar med artister, Båtveckan med Roslagsloppet som har målgång i Öregrund och Öregrundsmåndag med musik vid fyrskeppet Västra Banken. Varje år anordnas också Tennisveckan i Öregrund, som lockar cirka 200 deltagare. Turneringen spelades första gången 1935.

Den lilla staden vid havet anlades 1491 och blev en viktig sjöfartskonkurrent till Stockholm. Järnet från de världsledande Vallonbruken kallades ”Oregrund Iron” efter utskeppningshamnen Öregrund som hade ensamrätt att skeppa ut järnet i världen.

Men Öregrund härjades också av pest och krig och har bränts ner och byggts upp flera gånger. I slutet av 1800-talet hade Öregrund utvecklats till ostkustens mest populära badort och kurort med badhus och societetshus. Vid Badortsdagarna i mitten av augusti varje år förflyttas Öregrund tillbaka till den tiden. Då bjuds det på hattparad, mässingsorkester, kurdoktorns mottagning och annat som hörde badortstiden till.

Långt in på hösten njuter man av picknick på klipporna medan solen går ner i havet. Höst, vinter och vår bjuder Öregrund på ett stillsamt lugn med god mat, naturupplevelser och fiske samt kajakpaddling och cykelturer så länge vädret tillåter.

Sevärdheter

Rådhussalen
Under sommaren pågår konstutställningar i Rådhussalen i Öregrund. Sommarens utställningsprogram hittar du i evenemangskalendern på denna sida.

Öregrunds Hembygdsgård
Hembygdsgården inrymmer mangårdsbyggnad från 1700-talet med kulturhistoriska interiörer. Hantverksmuseum i vindsvåningen och Sjöfartsmuseum i ladugården. Hembygdsföreningen förvaltar också fyrskeppet Västra Banken vid Skatudden nära Öregrunds hamn.

Öregrunds kyrka
Kyrkan byggdes på 1490-talet när staden grundlades. Till kyrkans äldsta inventarier hör ett altarskåp från 1400-talet. I långhusets västra del hänger två votivskepp från 1700-talet.

Tallparken
Vid infarten till Öregrund finns ett stort friluftsområde med tennisbanor, promenadstigar, utsiktsbänkar och bad med sandstrand och härliga klippor att sola på.