Roslagsleden etapp 1: Danderyd - Karby Gård, 15 km

Norrtälje

Från centrala Stockholm kommer man snabbast till Roslagsleden med tunnelbanan till Mörby Centrum och därifrån en promenad ner till starten vid Rinkebyskogen. Promenera gärna förbi Danderyds kyrka från omkring år 1400. Eftersom flera av kyrkans inventarier är betydligt äldre än så är det sannolikt att det funnits föregångare till kyrkan.

Från startgärdet intill Danderyds kyrka går Roslagsleden genom Rinkebyskogen fram till Rösjön. Här följer leden mest olika motionsspår och är lätt att gå. Genom en kort avstickare från vägen mot Rösjön nås Enebybergs IP där det finns dusch, bastu och parkering.

Rösjöbadet i Sollentuna är ett fint och välbesökt friluftsbad med dusch. Här finns också trestjärnig åretruntöppen campingplats med stugor och servering. Hit är det lätt att ta sig med buss eller bil. Parkering finns både här och vid Edsbergs sportfält intilll.

Efter Rösjöbadet passerar leden Rösjöns friluftsområde, som vid sidan av Järvafältet är Sollentunas främsta rekreationsområde. Belysta motionsspår gör att området
utnyttjas väl året runt. Under den lätta vandringen genom friluftsområdet går leden förbi Kolartorp, som var ett torpställe under Edsberg. Förr i tiden avverkades här skog som kolades i milor, därav namnet Kolartorp.

Från Edsvikens norra ände och ända upp till Hagby gård i Täby följer Roslagsleden en av de gamla vikingavägarna. Här finns gott om runstenar, som Jarlabankes sten i Rösjöskogen där leden viker av mot Fjäturen, samt en runsten där leden går upp från Fjäturen mot Käringsjön. Jarlabanke var en kristen storman som lät resa flera stenar till minne av sig själv. På flera av dem står det att han ”ägde hela Täby”.

Vid den trolska skogstjärnen Käringsjön finns vindskydd med grillplats. Vid de öppna markerna mot Vallentunasjön passerar leden Hagby gård, som var
en av Täbys största gårdar. Gården ligger i skärningspunkten mellan två viktiga forntida vägar. I närheten av Hagby Gård finns gravfält från järnåldern och på gårdsplanen står runstenar från 1000-talet.

Efter Hagby gård följer en mycket naturskön vandring längs Vallentunasjöns södra strand. En sträcka som inbjuder till en stunds vila på någon av de släta
klipphällarna. Leden passerar här nedanför skådespelarnas gamla semesterhem ”Höstsol”, som numera är kurs- och konferensgården ”Såstaholm”.

Slutmålet för den första etappen är Karby gård – ett konstcentrum i gammal kulturbygd – med utställningar, konsthantverksbod, grafikverkstad, örtagård och kafeteria. Gården, som nämns för första gången i skrift år 1293, har ägts av bland andra Birger Persson – den heliga Birgittas far. Bussförbindelse finns till Karby gård. Härifrån är det också gångavstånd till Roslagsbanans station vid Täby kyrkby.

Kontaktinformation

Roslagsleden
Visit Roslagen, Lilla Brogatan 3B
76130 Norrtälje
Telefon: 0767-650660

Hemsida: www.roslagsleden.se

Mer från Välkommen till Roslagsleden!

Utbud

Fakta

Enebybergs IP, 08-568 916 56, www.enebybergsip.se Rösjöbadens camping, 08-96 21 84, www.rosjobaden.se Karby gård, 070-350 70 16, www.karbygard.se