Stadsbruk Roslagen

Fler lokalproducerade livsmedel och “gröna” entreprenörer

Information

Stadsbruk Roslagen är ett projekt som handlar om att utveckla och bidra till en ökad lokal och ekologisk matproduktion i och nära staden. Detta gör man genom att öppna upp och möjliggöra för stadens och kommunens invånare att bli ”gröna” entreprenörer, med kommersiell odling som bas. Projektet är initierat av Coompanion Roslagen & Norrort, som vill se fler företag med fokus på både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Genom att odla enligt lokala och ekologiska principer i mötet mellan stadsodling och lantbruk, är syftet att skapa både ekonomiska och sociala effekter i och kring staden. Stadsbruket ska bidra till arbetstillfällen, försörjning, förhöjd livskvalité, gröna mötesplatser och bättre möjligheter till integration.

– Vi vill med projektet också odla på oanvända marker, i och kring stadskärnan men också i Roslagen i stort. På det sättet skapar vi geografisk spridning av aktiviteter, gröna mötesplatser och arbetstillfällen, säger Pascal Letter, projektledare på Coompanion Roslagen & Norrort.

Projektet ska inspirera, ge kunskap och utveckla stadsnära odling, som är en viktig del i vår omställning mot ett mer hållbart samhälle, där en lokal och ekologisk försörjning också påverkar och bidrar till ett bättre klimat.

Målet är att Stadsbruk Roslagen ska forma många fantastiska gröna entreprenörer framöver – entreprenörer som bidrar till att ännu starkare positionera kommunen som en av Stockholms läns främsta när det kommer till grönt entreprenörskap.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få vara med i projektet från början, lära mig ekologisk odling och på sikt också inspirera andra att bli gröna entreprenörer i Roslagen, säger en av deltagarna, Katarina Holmberg som driver Norrtelje Musteri.