cbis:2174938
cbis:2174938

Sjöfåglar och ejderhus

Vid Båtsmanstorpet i Oxhalsö på Blidö berättar Kerstin Lind från Blidö sockens hembygdsförening om sjöfåglar, ejderhus och vättar. Kom och lär dig mer om olika sjöfåglar, och hur man bygger ett ejderhus. Finns det någon förklaring till varför ejdrarna har minskat i antal? Guidning i Båtsmanstorpet om den siste båtsmannen August Sjöblom Skog, hans hustru Josefina och åtta barn. Utställningar. Silversmedens Hus är öppet

Husdjur tillåtna Trådlöst internet WC Barnvänligt Rökfritt Skärgård Kostnadsfritt

Information

Vad händer med våra sjöfåglar? Passa på att komma och lyssna och diskutera. Du får också höra hur vättar användes i fågeljakten. Förutom att lära dig mer om sjöfåglar och ejderhus kan du få en guidning i det unika Båtsmanstorpet som är i stort likadant nu som när det byggdes ca 1730. Det har aldrig byggts om för att bli t ex en sommarstuga och är nu möblerat som det såg ut när den siste båtsmannen levde här med sin fru Josefina och åtta barn under senare delen av 1800-och början av 1900-talet. Här finns också utställningar om den siste båtsmannen, om bomberna som föll över Blidö 1944 med mera. Tvärs över vägen från Båtsmanstorpet ligger Silversmedens Hus. Där kan du beskåda silversmeden och allkonstnären Yngve Bergers konstverk ”Fantasins farkoster” och andra föremål och se hans lilla silversmedja. På tomten finns också den Bagarstuga som gjorts i ordning och där du kan gå på kurs i tunnbrödsbakning eller boka Bagarstugan för eget bak. Loppis pågår i Garaget i närheten av Båtsmanstorpet.

Externa länkar och dokument

Facebook: Blidö sockens hembygdsförening

Datum & tid (<% occasionResult.length %>)

29 Juli 11:00 - 14:00

Vägbeskrivning

Ta väg 276 från Norrtälje eller Åkersberga till Penningby. Ta där väg 278 till Furusund, 17 kilometer. Ta färjan till Yxlan, fortsätt över den ön till nästa färja till Blidö. Färjorna går varje hel och halv timme och är tidsmässigt kopplade. På Blidö kör du stora vägen ett par kilometer till byn Oxhalsö med en ICA-affär till vänster. Ta vägen till vänster mot Bromskär. Blidö sockens hembygdsförenings hembygdsgård ligger till vänster och till höger efter ca 100 meter, skylt ”Båtsmanstorp”.