cbis:2058615
cbis:2058615
cbis:2058615
cbis:2058615

Silversmeden och allkonstnären Yngve Bergers dag.

Blidö sockens hembygdsförening bjuder in till silversmeden och allkonstnären Yngve Bergers dag lördagen den 6 augusti vid Båtsmanstorpet och Silversmedens Hus i Oxhalsö på Blidö. Stipendiater i Stiftelsen Yngve Bergers Minnesfond ställer ut sina alster i ladan och i Silversmedens hus. Utställningen om Yngve Berger finns också på plats. Järfälla spelmän med vänner och inbjudna står för underhållningen. Guidning i Båtsmanstorpet om den siste båtsmannen August Sjöblom Skog, hans hustru Josefina och åtta barn. Utställningar och kaffeservering. Välkomna!
Husdjur tillåtna WC Barnvänligt

Information

Tvärs över vägen från Båtsmanstorpet ligger Silversmedens Hus. Där kan du bl a beskåda silversmeden Yngve Bergers konstverk ”Fantasins farkoster” och se hans lilla silversmedja. På tomten finns också den Bagarstuga som rustats upp och där brödbak kommer att erbjudas.

Förutom att ta del av Yngve Bergers konstnärliga gärning som silversmed, författare med mera kan du få en guidning i det unika Båtsmanstorpet som är i stort sett likadant nu som när det byggdes ca 1730. Det har aldrig byggts om för att bli en sommarstuga och är nu möblerat som det såg ut när den siste båtsmannen levde här med sin familj i slutet av 1800 och början av 1900-talet.
Här finns också utställningar om den siste båtsmannen, om bomberna som föll över Blidö 1944 med mera.

Loppis pågår i Garaget i närheten av Båtsmanstorpet.


Vägbeskrivning

Kör väg 276 från Norrtälje eller Åkersberga till Penningby. Sväng av där mot Furusund. Kör 17 km till färjeläget i Furusund och ta färjan till Yxlan som går varje hel och halvtimme. Fortsätt sedan tvärs över Yxlan till färjan mot Blidö. Kör på Blidö ett par km tills du kommer till ICA. Sväng vänster in på Bromskärsvägen och kör den 100 meter. Silversmedens Hus ligger till vänster.