cbis:1943798

Pythagoras industrimuseum

Högt upp på Södra berget i Norrtälje finns ett stycke spännande historia – motorfabriken Pythagoras som numera är ett museum. En gång i tiden tillverkades tändkulemotorer här som såldes över hela världen.

Information

Idag står fabriken kvar i orört skick och visas som ett levande museum. Här finns berättelser om maskiner och människor, om hur världen såg ut under tidigt 1900-tal. Här ägde historien rum.

Det finns mycket att uppleva på museet. Förutom fabriksmiljön kan man besöka det gamla affärskontoret och hälsa på i arbetarhemmet med kökstäppa och trädgård. Den nyfikne får veta mer om fabrikens historia genom tillfälliga utställningar. Under guidade visningar får besökarna uppleva ljuden, lukten, lorten från förr. Tändkulemotorerna dunkar och remmarna till verkstadsmaskinerna smattrar i taket. Man kan också lyssna till en audioguide och ta sig runt i egen takt på museet.

Här finns något för hela familjen. I fabrikens vackra gamla provkörnings- och packhall hittar du Barnens Pythagoras, en plats där man kan leka och lära om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring. Det finns små arbetsrockar att byta om till, stämpelur att stämpla in i och mycket annat kul. På bakgården kan man leka ännu mer.

Fabrikens gamla smedja rymmer idag ett trivsamt och charmigt kafé. Där kan man sitta och njuta en stund av atmosfären till en god kopp kaffe, inta enklare förtäring eller fördjupa sig i souvenirbutiken.