Sjöbodarna på Strandvägen i Östhammar
Sjötorget Östhammar
Strandvägen Östhammar

Om Östhammar

Historia och information

Östhammar fick stadsprivilegier 1368 och hette då Hamar. Landhöjningen vållade stora problem under 1400-talet och staden flyttade till Öregrund, men kom så småningom tillbaka till sin ursprungliga plats igen. På 1800-talet blomstrade Östhammar som bad- och semesterort. Idag är den gemytliga stadskärnan med sina lummiga trädgårdar centralort i Östhammars kommun.

I Östhammar är kustlinjen 4000 kilometer och i den närliggande skärgården finns omkring 1000 öar. Här finns mycket att uppleva för den kulturintresserade och området har flera välbevarade Vallonbruk och herrgårdar.

Runt det charmiga Rådhustorget finns restauranger och små butiker. Nere vid hamnen och i området runt strandlinjen kan du köpa hantverk och äta gott. Sjötorget är en perfekt plats för såväl avkoppling som för picknick och lek. Här finns både lekpark och beachvolleyplan, skateramp, utomhusgym och en uppmålad plan för schackspel.Camping och bad ligger idylliskt intill och där hittar du också en minigolfbana med några av stadens byggnader i miniatyr.

Missa inte stadsvandringarna i de pittoreska kvarteren där guiden delar med sig av stadens händelserika historia.

Badjävlar och andra turer
Författaren och regissören Lars Molins film Badjävlar från 1971 spelades in i och kring Östhammar och Öregrund. Filmen fick stor uppmärksamhet och låg i karantän innan den kunde sändas. Badjävlar är dräpande satiriska beskrivning av hur bofasta invånare och sommargäster hämningslöst råkar i luven på varandra. Promenera runt till inspelningsplatserna och bli guidad av en app till din smartphone.

Ett annat spår är Hälsans stig som tar sitt promenadsällskap till Östhammars allra vackraste platser. Passa gärna också på att gå ljudpromenaden i Östhammars stad. Med hjälp av en QR-läsare läser du av QR-koder och får lyssna till berättelser om stadens historia. En stadsvandring med guide ger ytterligare dimensioner och mer om stadens stormande historia.

För mer information om boende, sevärdheter, aktiviteter och evenemang i Östhammar se>>

Karta
Ladda ner kartan över Östhammars kommun