cbis:1939216
Människor i 1700-tals kläder utanför Österbybruks herrgård
cbis:1939216
cbis:1939216
cbis:1939216
cbis:1939216
Orangeriträdgården Österbybruks herrgård
cbis:1939216

Österbybruks Herrgård

– Ett kulturcentrum i vacker bruksmiljö med spännande historia! I närheten av Uppsala, Gävle och Stockholm hittar du en liten oas med en brukshistoria som tar dig från 1500-tal till 1900-tal. Herrgårdsområdet från 1700-talet planlades av den på den tiden mest kända arkitekterna – Carl Hårleman.
Bruken

Information

Här möter man den typiska strukturen i vallonbruken med de raka bruksgatorna och herrgården vackert beläget vid vattnet. I herrgårdsparken möts man av en 250 år gammal ståtlig lindallé och i parkens mitt en korsdamm.

På herrgårdsområdet finns mycket att uppleva och se. Den unika och enda bevarade vallonsmedjan, orangeriträdgård, vagnsmuseum, lantbruksmuseum, antikvitetshandel, återbruk, smedja, konstgalleri, butik och café.

Herrgård och herrgårdområdet är ett populärt besöksmål både för enskilda och grupper med intresse av herrgårdens årligen återkommande evenemang som utställningar, konserter, teater, mässor, byggnadsvårdsläger, guidade turer och spökvandringar.

Under sommarens schemalagda guidningar av smedjan och herrgård får besökaren bland annat ta del av vallonbrukets betydelse i svensk industrihistoria och alla dess ägare från Gustav Wasa, Släkten de Geer, Grill, Tamm fram till konstnären Bruno Liljefors tid på herrgården. Nu mera ägs herrgårdsområdet och alla dess byggnader av Stiftelsen Österbybruks herrgård samtliga byggnadsminnesförklarade.

I herrgårdens flyglar finns den fint bevarade brukskyrkan och i andra flygeln värdshuset, Gammel Tammen, med servering och boende. Här erbjuds bokning för mindre och större festarrangemang, konferens och bröllop allt omgärdat av en härlig herrgårdsmiljö.

Se mer från Österbybruk


Externa länkar och dokument

https://www.roslagen.se/osterbybruk


Verksamheter vid Österbybruks herrgård