cbis:1964013
cbis:1964013

Örskär

Välkommen till Örskär -skärgårdens nordligaste utpost. På Örskär kan du bada och fiska från rundslipade klippor, vandra på skogsstigar i naturreservatet och gå upp i den pampiga fyren som är ritad av slottsarkitekten Carl Hårleman.
Husdjur tillåtna Barnvänligt

Information

Örskär är en ö i Upplands ytterskärgård, omedelbart norr om Gräsö. I norr och i öster är det öppet hav så långt ögat når. Ön är ca 400 ha stor och större delen av Örskär är Naturreservat.
Ön uppvisar flera naturtyper med karg ytterskärgård i strandlinjen där havtorn breder ut sig, hällmarkstallskog med bitvis urskogskaraktär och norrlandslika myrar i norr. På i huvudsak öns västra del finns ett kulturpåverkat landskap där strandbete återigen finns efter ett drygt 50-årigt uppehåll.

Under vår och höst är Örskär en bra lokal för fågelskådning och ön visar upp en imponerande lista av fågelrariteter genom åren. Havsörn syns i stort sett varje dag. Floran är rik och hela 18 olika arter av orkideér har hittats på ön.
Den pampiga fyren uppfördes 1738-39 efter ritningar av slottsarkitekten Carl Hårleman.
Fyren ansågs under 1700-talet vara den "präktigaste fyrbråken i Östersjön". Fyren och fyrplatsen är ett statligt byggnadsminne.
Fyren som är en angöringsfyr, är fortfarande i drift och SMHI har en väderstation på ön. Örskär omnämns varje dag i sjörapporten i Sveriges Radio
För att besöka Örskär finns det dagsturer under säsong och uthyrning av boende på fyrplatsen
Bokning och information se www.orskarsfyr.se Kontakt: boka@orskarsfyr.se