cbis:2118649
cbis:2118649

Myshelg på Söderarm 11-12 november

Upplev hösten i skärgården med båtresa, övernattning, trerättersmiddag och frukost. Lär dig mer om Söderarms historia och njut av bastu och badtunna.

Information

Paket med boende (del i fubbelrum, för enkelrum kontakta Söderarm), skärgårdsresa med Gladan, trerättersmiddag i tornet, bastu/badtunna, Söderarms historia, frukost och fyrvisning, ett härlig höstäventyr ut till yttersta skärgården.

11/11 Skärgårdsbåten Gladan avgår från Räfsnäs kl. 14.30.
12/11 Avfärd från Söderarm till Räfsnäs kl. 10.30.

Boka senast 3 november.

Övriga frågor info@soderarm.com

Söderarms skärgård är den i särklass största och örikaste delen av norrskärgården. Namnet Söderarm lär komma av alla öar som sträcker sig som två armar ut mot Åland hav. Armen var utmärkt på ett sjökort från 1645 som "udden av den södra armen". Vid den södra armens spets byggdes fyren och armens läge gav namnet Söderarm.

Det här var en gång i tiden både fyr- och lotsplats. Ön hade bofast befolkning och även fyren Tjärven norr om Söderarm var bemannad av personal som bodde på Söderarm. Här fanns t o m en skola med som mest sju barn. Från 1984 fanns även en sjöräddningsstation på Söderarm. Sjöfartsverkets verksamhet lades ner 1997 och ön avbemannades. Fyren är ett statligt byggnadsminne.

Spår av militär verksamhet finns fortfarande kvar men Torskär är idag ett vilande skyddsområde.

Här finns karga klippor men också grönska och ett sjudande fågelliv, spektakulära solnedgångar och många soltimmar..