Landsbygdens smaker & skatter

Asfalterad landsväg på landsbygden med gröna ängar och hagar. Blå himmel med stora vita moln.

Exempel på rutt - väst:

 

Här hittar du ett exempel på hur du kan sätta ihop en rutt. Denna rutt går i de västra delarna av Östhammar och är fokuserad på gårdsbutiker och lokalproducerade varor. Rutten tar ca 5h om du stannar i snitt 30 minuter på vardera ställe. 

För karta i mobilen klicka här

 

gårdsbutik, marmelad, hyllor med varor ost kött
Fastbols gårdsbutik

En gårdsbutik som säljer KRAV nötkött från gården ( Fastbol Gård), lite hemmagjorda marmelader inläggningar, korv och glass mm.
Säljer även lokala produkter så som: Ost, olja, senap, dryck, hantverk, fläskkött, lammkött, konfekt och mycket annat. 

Besökstider: 10-17
Adress: Fastbol 101, 747 91 Alunda
Kontaktuppgifter: 070-965 25 08, gardsbutiken@fastbol.se

Ta nu sikte på Vigelsboängs gårdsbutik. Fortsätt på väg 288, precis innan Gimo kan du göra en avstickare om du tar höger in på väg 292. Där hittar du ett vackert gruvhål, ta en stund och andas in den vackra naturen. Gruvhål Adress: Risinge Värmlandstorp 175, 747 95 Gimo
Om du inte stannar till så fortsätter du på väg 288 ca 10 km, där du tar av vid Norra Hökhuvudsvägen och kör mot väg 290. Du passerar vackra Valö Kyrka som håller öppet för besök 11-14 den här dagen. 
Ta sedan höger när du kommer fram till väg 290 för att komma till Vigelsboäng. 

Griskultingar på äng
Vigelsboängs Gårdsbutik

Gårdstbutiken drivs av hela familjen och här finns lite av varje att göra. Shoppa presenter, matvaror så som deras egna Linderödsfläsk, egenodlad potatis, lök och tomater. Det och mycket mer hittar du i gårdsbutiken. Här finns även hästar, Linderödsgrisar av genbank, höns, kaniner och en katt. Ta en fika medan barnen kollar in djuren. 

Besökstider: 10-17
Adress: Vigelsboängsgård 127, Österbybruk. Följ skyltar Gårdsbutik
Kontaktuppgifter: 0722 500 605, vigelsboangsgardsbutik@hotmail.com

Nästa gårdsbesök på denna rutt blir Elins Glada ekologiska kor. På vägen dit tipsar vi om att svänga förbi Österbybruks Herrgård på lunch, eller varför inte spana in Dannemora gruva.
Från Vigelsboäng tar du väg 290 hela vägen till Österbybruk. 

österbybruks herrgård
Österbybruks herrgård 

Andas in den historiska miljön på Österbybruk. Gå på second hand och Bakluckeloppis kl 11-14, eller ta en fika på Cafe Herrgårdsdasset, eller varför inte spana in Vagnmuséet. 

Besökstider: 11-14

Du tar väg 292 mot Östanå när du kör ut från Österbybruk. Efter ca 7 km svänger du höger för att komma till Elin. På väg dit kör du även förbi Morkarla Bigårdar om du vill lägga till ett extra stopp på din rutt. 

Kor går på väg mjölk grönska
Elins Glada Ekologiska kor

I Elins mjölkbod kan du köpa mjölk, grädde, honung, vykort, presentkort, bärkassar, flaskväskor, 4 olika sorters grillkorv, glass och olika stekar. Det finns även koskinn att köpa om någon skulle vara intresserad, kontakta i så fall Elin. 

Besökstider: 10-19
Adress: Östanå 107, Österbybruk. Även skyltat Elins Glada Ekologiska Kor
Kontaktuppgifter: 0703619417, elintorstenson@gmail.com

Från Elin kör du längs Östanå och Happstavägen. Kör Happstavägen hela vägen ner till väg 288, ta höger ut på väg 288 och när du kommer fram till rondellen tar du vänster i rondellen in på Ekebyvägen. Starx därefter svänger du höger in mot Sunds Lantbruk. 

cafe, lantbruk gårdstbutik
Sunds Lantbruk och gårdsbutik 

Per-Erik och Yvonne Bennbom driver Sunds Lantbruk utanför Alunda tillsammans med sonen Anton. Gården har funnits i Per-Eriks familj i generationer. De föder upp lamm, producerar spannmål och vallfoder till sina djur. Det finns även några tjurar av köttras och några höns med en blygsam äggproduktion som säljs i gårdsbutiken där det också går att hitta kött från deras lamm, skinn och skinnhantverk m.m. Idag håller trädgårdscaféet och gårdsbutiken öppet för besök. 

Besökstider: 10-16
Adress: Sund 103, Alunda
Kontaktuppgifter: 0705622283

Och där var turen slut, förhoppningsvis har du köpt med dig något gott till kvällen eller att lägga i frysen till höstens mysiga middagar. Är du inte mätt på gårdsbutiker så har du både Martins mat och Väddika Gård som ligger i närheten av den västliga rutten. Deras öppettider hittar du på föregående sida. 

Selected filters: