cbis:2120382
cbis:2120382

Kvinnliga tonsättare från tre sekler, Anders Lagerqvist, violin & David Wärn, piano

  • Telefonnummer (Bokning): 0767650660
  • Besöksadress: Åkersberga Kyrka
Kvinnliga tonsättare från tre sekler - Anders Lagerqvist - violin & David Wärn - piano Trots att det numera görs ett stort och oförtrutet arbete med att lyfta fram kvinnliga tonsättares musik, dominerar männen fortfarande stort.

Information

Få höjer på ögonbrynen om en konsert bara innehåller musik skriven av män. Detta program undersöker vad som händer om man för en gångs skull gör helt tvärtom? Även då finns det ett överflöd av musik att välja på, från 1800-talets verkliga pionjärer som Elfrida Andrée – Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist – till en av vår egen tids mest intressanta tonsättare, Andrea Tarrodi. I detta program är sex tonsättare representerade, med ett antal kortare stycken och ett större verk: Sara Wennerberg-Reuters sonat, som väckte Max Bruchs beundran när den komponerades i Berlin vid förra sekelskiftet, men som legat ospelad sedan dess.
Ur programmet:
Ingeborg von Bronsart: Romans för violin och piano
Andrea Tarrodi: Molnet
Elfrida Andrée: Två romanser för violin och piano
Lili Boulanger: Ur Trois morceaux pour piano
Valborg Aulin: Ur Fem Tondikter för Pianoforte
Anders Lagerqvist är ständigt aktuell tillsammans med många av Sveriges förnämsta musiker och skådespelare i program med klassisk kammarmusik och poesi. Sedan 2012 är Anders konstnärlig ledare för den banbrytande konsertserien ”Musik på Udden” på prins Eugens Waldemarsudde där musik och text samspelar med utställningarna på museet. Hans konceptuella program har lett till konserter hos svenska konsertföreningar, återkommande samarbeten med Svenska Akademien samt utomlands i Frankrike, USA, England, Holland och Israel.
David Wärn studerade vid Edsberg och vid Royal College of Music i London, där han fick pris för bästa examenskonsert. Han har också varit stipendiat vid Tanglewood Music Center i Boston, med konserter och studier i kammarmusik för Emanuel Ax, Ursula Oppens, Robert Mann med flera. Som konstnärlig ledare för kammarmusikscenen Tumba Bruks Musiksalonger ingår David ständigt i olika samarbetsprojekt; just nu är han aktuell på två skivinspelningar med kammarmusik av Johannes Brahms och Andreas Hallén. I den vidsträckta solorepertoaren ingår bland annat Mozarts och Beethovens samtliga pianosonater.