Kronvittnet (Kroongetuige)

Under våren 2017 spelades tv-serien Kronvittnet (Kroongetuige) in i Öregrund och dess omgivningar. Serien är en unik kombination av drama och reality som aldrig tidigare gjorts i Sverige. Projektet fick sin start i december 2016 när en mindre grupp från Strix television Nederländerna besökte Roslagen i jakt på lämpliga inspelningsplatser. Det visade sig att Öregrund var den bästa platsen i konkurrens mellan fler än 15 svenska kandidater. Öregrund valdes som inspelningsplats på grund av den vackra omgivningen, den rofyllda miljön, en autentisk atmosfär och ett starkt engagemang från Östhammars kommun.

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och den enda staden på ostkusten där man kan se solen gå ner i havet. Det bästa sättet att lära känna Öregrund är att hämta en karta hos turistbyrån och ge sig ut på upptäcktsfärd. Hembygdsgården med sjöfartsmuseet, Fyrskeppet Västra banken och kyrkan med sin klockstapel är alla värda ett besök och förstås alla små gator med genuin bebyggelse. Missa inte heller Tallparkens friluftsområde som inbjuder till bad från klippor, härliga promenader och underbara solnedgångar. Avsluta med en lunch eller fika hos Kafé Wilma där en stor del av handlingen spelades in. Vid hamnen finns butiker och i sjöbodarna alldeles intill vattnet hittar du restauranger för alla smaker. Bor gör du på vandrarhem, bed & breakfast, hotell eller pensionat. För den äventyrslystne finns möjlighet att hyra kajak, båt eller cykel. Flertalet ledarledda kajakturer ordnas under sommarhalvåret.

Tv-serien Kronvittnet (Kroongetuige) visades i Nederländerna under hösten 2017. Ca 1 miljon TV-tittare såg enbart sista avsnittet av Kronvittnet och appen har laddats ner i nära 100.000 nedladdningar.

Är du också nyfiken att se mer av Öregrund? – Kontakta Visit Roslagen för mer information eller hjälp med bokning av boende och aktiviteter. E-post: info@visitroslagen.se, Tel: 0767-650 660.