cbis:1954495
cbis:1954495

Högmarsö

Högmarsö ligger sydväst om Furusund vid Furusundsleden. På ön finns ca 60 bofasta och ca 1 000 fritidsboende. Norrviken har en bra allvädershamn för båtgäster. Restaurang Varvet är väl värt ett besök.
Skärgård

Information

På Högmarsö finns sommaröppen Ica-butik med sjömack och café med glass, den lilla butiken Sjöboden med kläder och inredning samt Restaurang Varvet med bar och a la carte-servering.
Högmarsö har varit bebodd sedan 1500-talet. På initiativ av flera av redarna i omgivningarna med "Blidökungen" Johan Österman i spetsen startades här ett varv år 1876. Jonas Petter Elfving utsågs till chef för verksamheten. Enligt traditionen var han även med och fångade en vilsekommen näbbval genom att jaga in, stranda och harpunera den i nordostviken på ön.
Här lät man bygga sina fartyg i hållbar kravellteknik i stället för de traditionell klinkteknik. 1918 började man bygga stålfartyg och namnet ändrades till Furusunds Slip- och Varfs AB.

Furusund ingår i namnet för att Furusund var en välkänd ort och flera av varvsarbetarna kom därifrån. Under en tid på 1930- och 1940-talen låg även ett mindre varv för fritidsbåtar bredvid skeppsvarvet. Ett samhälle växte fram i anslutning till varvet, med skola och en frikyrka. Under en tid fanns här även en mormonförsamling vars medlemmar senare emigrerade till USA.
Idag drivs Restaurang Varvet i de gamla varvslokalerna och ett mindre varv för traditionerna vidare.
År 1970 invigdes en linfärja från Svartnö.

Res till Högmarsö med bil på väg 276 från Åkersberga eller Norrtälje. Sväng av mot Furusund vid Penningby vägskäl. Från Norrtälje går Buss 632 och 634. Kliv av vid Högmarsö vägskäl, gå över vägen och 200 meter ner till Högmarsö färja som är en betalfärja – du betalar när du åker tillbaka till fastlandet.
För dig som åker med egen båt finns gott om flytbryggor att lägga till vid på Högmarsö, (sjökortsnummer 612).

Det går också att åka passbåt till Högmarsö från Stockholm eller Furusund. Båten stannar vid Högmarsö brygga (som ligger ca 1,3 km från Restaurang Varvet).

Hissa semaforen så hämtar båten upp dig vid bryggan.
Båttrafiken går året runt, men trafiken kan ställas in om det är väldigt mycket is.

Bryggan är inte tillgänglighetsanpassad.

Bryggans position:

Latitud: 59,64598

Longitud: 18,81746

Tidtabeller och mer information – Waxholmsbolaget