cbis:2066158
cbis:2066158
cbis:2066158
cbis:2066158
cbis:2066158
cbis:2066158
cbis:2066158

Historiska Hantverkslägret

Bokningen är stängd. En plats för experter, vana utövare och amatörer att mötas på. Tillsammans ökar vi kunskapen om- och intresset för äldre slöjd och hantverk! Lägret innefattar heldagskurser, workshops, föredrag och gemensamma kvällsaktiviteter och bastu. Du väljer själv vilka två kurser du vill gå. Övriga aktiviteter behöver inte bokas.

Information

Gör såhär för att boka:

  1. Klicka på startdatumet i kalendern (8 juli)
  2. Välj sedan antal/prisgrupp
  3. Klicka på den blå BOKA knappen
  4. Du hamnar i din varukorg, klicka på "Fortsätt"
  5. Fyll i Kundinformation samt välj kurs för lördag & söndag



Här kan du boka plats på lägret och välja vilka kurser som du vill gå.

Du väljer en av nedanstående kurser för lördagen, och en av kurserna för söndagen. OBS: Varje kurs har ett begränsat antal platser. Vi meddelar dig om en kurs blivit full, och hör med dig om du i stället har ett andrahandsval.


Tälja kreativt – Anja Sundberg

Anja Sundberg är känd för sitt innovativa tänkande när det gäller täljning. Hon skapar allt från bruksföremål till fantasifulla leksaker. 

·      Lördag: Skedar och slevar

Under Anjas vana ledning får du lära dig att tälja din egen sked eller slev i färskt trä.

·      Söndag: Skapa en lekfull burk

Anja visar hur du tillverkar en krympburk genom att holka ur en bit av en trädstam.


Forntida Växtfiberflätning - Eva Ijsveld

Eva Ijsveld är textilslöjdare och forntekniker från Nederländerna med specialitet på historisk dräkt, fiber och korgflätning.

·      Lördag: ”Fibra” och tvinna med brännässla.

Under kursen samlar vi in, bereder och tillverkar material av olika växter såsom nässlor, lindbast, säv och andra fibrer.

·      Söndag: Skapa förvaring av naturfiber.

Vi ser på rekonstruktioner av arkeologiska fynd av de äldsta textilteknikerna som inspiration för att tillverka tex en väska. 


Historiskt smide – Robert Björk

Robert Björk lär ut historiskt smide med träkol och blåsbälg med fokus på praktiska redskap.

·      Lördag: Tillverka ett eldstål

Robert lär ut hur du kan smida ett eget eldstål av en tex gammal fil.

·      Söndag: Förhistoriska bruksföremål

Vet du redan vad du vill tillverka, kanske en kniv eller annat verktyg? Svårighetsgrad och föremål, anpassas efter din förkunskap.


Skogsslöjd – Johan Forsberg

Johan Forsberg vill få fler att uppskatta naturen hållbart, och lär ut behovsslöjd och lägerliv i skog och mark.

·      Lördag: Slöjden i skogen

Under Johans ledning får vi lära oss att tillverka det vi behöver av det vi hittar runt om kring oss i skogen.

·      Söndag: Eld från förr till nu

Här får du lära dig eldens konst. Med början från stenålder arbetar vi oss fram in i modern tid.


Växtfärgningens konst och historia – Maria Neijman

Maria Neijman är utbildad hemslöjdskonsulent med långvarig och djupgående kunskap i textilhistoriska hantverk och växtfärgning.

·      Lördag: Växtfärgning

Under kursen lär Maria lär ut hur du färgar garn och tyg med hjälp av färgämnen från naturen.


Pigment, färg, måleri på historiskt vis – Mark van der Aa

Mark van der Aa är en mångkunnig och hängiven slöjdare och hantverkare från Nederländerna som specialiserat sig på rekonstruktioner av historiska miljöer främst från medeltid.

·      Lördag: Medeltida färgtillverkning från grunden.

Under kursen lär du dig om medeltida väggmåleri och går igenom tekniker för att göra färg av naturliga material.

·      Söndag: Medeltida trämåleri.

Denna kurs lär dig om medeltida måleri på trä och medeltida tekniker för att göra färg av naturliga material.


Grundläggande täljning – Mattias Broström/Andreas Sohlberg

Mattias och Andreas är hemslöjdskonsulenter och har mycket lång erfarenhet av att tälja med kniv och yxa.

·      Lördag: Grundläggande täljning Mattias Broström

Under kursen får du lära dig allt du behöver för att börja med täljning. Vi går igenom täljgrepp och tekniker och tillverkar enkla föremål. Under tiden pratar vi verktyg och material, färskt och torrt virke, krympning och böjning mm.

·      Söndag: Grundläggande täljning Andreas Sohlberg

Under kursen får du lära dig allt du behöver för att börja med täljning. Vi går igenom täljgrepp och tekniker och tillverkar enkla föremål. Under tiden pratar vi verktyg och material, färskt och torrt virke, krympning och böjning mm.

 

Beskrivning av läger

8 juli: Ankomst från kl. 16.00. Information om upplägg, visning av museiområdet. En grillad måltid serveras med tunnbröd som du själv bakar över glöden. Workshop/prova-på nålbindning samt glaspärletillverkning i medeltida kupolugn för de hugade, hantverkande och lägereldsmys. Vedbastun, som rymmer ca 18 personer åt gången, hålls varm till kvällen.

9 juli: Frukost kl. 8.00. Vi startar kurserna klockan 9.00 – 16.00. Vilken kurs du ska gå har du angett vid anmälan. (se kurserna nedan). 12.30 Smörgåslunch med kaffe/te. Föredrag/workshop om ätliga örter före middagen som serveras runt kl. 18.00. Bastun är uppvärmd.

10:e juli: Frukost kl. 8.00. Vi startar kurserna klockan 9.00 – 16.00. Vilken kurs du ska gå har du angett vid anmälan. (se kurserna nedan). Middag serveras kl 17.00, därefter avfärd.

Boende: Boende i eget tält inne på museiområdet på anvisad plats. Medtag de sovattiraljer du behöver. Ett antal sovplatser finns i gemensamt vikingatält om du ej kan ta med eget (först till kvarn). kontakta oss om du behöver sovplats i muséets tält: info@storholmen.org. Sovplatser kan även bokas i Norrmalma kursgård ca 2 km från museet, vandrarhemsstandard: margarita.judina@ebc.uu.se.

Museimiljön: Storholmen är ett arkeologiskt friluftsmuseum för vikingatid med bland annat ett långhus, en smedja, grillplatser med tak och mindre hantverks- och boningshus. Blir vädret dåligt har vi tak över huvudet. Museet ligger naturskönt vid ett naturreservat på en udde i sjön Erken. Den modiga kan hoppa i från utkiken. Bastun ligger vid vattnet, är vedeldad och rymmer 18 personer samtidigt.

Kontakt: Vid särskilda matbehov, frågor, eller för bokning av sovplats i allmänt tält: info@storholmen.org, eller kontakta Britta Zetterström Geschwind (verksamhetsledare) via telefon: 076-1165282.

Mat: En ordentlig frukost serveras. Varje deltagare gör vid frukosten sin egen lunch-matsäck som sedan äts mitt på dagen. Kaffe/te serveras även. Varm middag till kvällen. Vi anpassar maten efter matbehov och allergier. OBS: meddela matpreferenser vid anmälan i fritextfältet!