cbis:1972780
cbis:1972780
cbis:1972780
cbis:1972780
cbis:1972780

Fredriksborgs Fästning

Fredriksborgs Fästning ansågs vara bland Europas starkaste befästningar när den stod klar 1735.

Information

Efter rysshärjningar, stormaktens fall och försvagad flotta beslöt man bygga fästningen vid Oxdjupet till skydd för huvudstaden. Med strandverket nere vid vattnet och fästningen uppe på platån fanns här 86 kanoner och kapacitet för uppåt 2000 man. Oxdjupet var den enda djupa inpassagen och är än idag den enda vägen in mot Stockholm för bl.a. stora kryssningsfartyg.

Fästningen kom att skydda sundet i över 100 år. Fredriksborg blev aldrig anfallet men kanonernas utveckling dömde till slut ut fästningen som skydd. Vid närliggande Vaxholm hade likaså Vaxholms Fästning blivit föråldrad, den revs och 1833 påbörjades bygget av Vaxholms Kastell. 1839 var Oxdjupet försänkt med sten. Fredriksborg behövdes inte längre och nedmonterades delvis för att ge byggmaterial till Kastellet, men mycket finns ännu bevarat idag och hela platsen är sedan 2002 klassat som statligt byggnadsminne.

2013-15 skapades Fredriksborg Hotell i de gamla officersbostäderna och platsen fick nytt liv. Hotellet har idag 15 moderna rum där man dock har sökt bevara den äldre stilen och de tidstypiska detaljer i byggnaden som än gång ritats av Carl Hårleman, dåtidens ledande arkitekt.

Hotellet har öppet dagligen på sommaren och vid julbordstider. Här serveras frukost, lunch, fika och middag i skuggan av den mäktiga fästningen. Större delen av övriga året är det öppet på helger för boende och middag, men har annars alltid öppet för förbokade grupper eller företag. Se detaljer på www.fredriksborghotel.se.

Fredriksborgs Fästning är tillgänglig invändigt 1maj-30sep med guide. Övrig tid är fästningen stängd då dess välisolerade krutrum bebos av ett antal fridlysta fladdermöss i vinterdvala under den perioden. Fästningen är endast öppen invändigt tillsammans med guide, men hotellet ger kostnadsfria guidningar för gäster varje dag. På söndagar även för övriga besökare. Kl. 17:00. Guiden berättar Sveriges, områdets och fästningens historia och visar runt i det stora tornet. Man kan gå upp i utsiktstornet 60 meter ovan havsytan, för att få en storslagen vy över vår vackra skärgård.