Cart

 
Vandringskängor
©Bosse Lind

The Viking trail part 9

Risön - Lövstabruk

The Viking trail part 9, (the same as part 13 of the Uppland trail).

En vandring längs unik natur

Etappen startar vid Risön, en pittoresk liten gård i norra delen av Florarnas naturreservat. Florarnas naturreservat är en högmosse med mycket höga naturvärden och mycket vacker natur som påminner om Norra Sverige.

Här vandrar du delvis längs lättvandrade grusvägar. Mellan sträckorna på väg får du flera kilometers vandring längs Finnsjöns strand och fin stig längs en gammal banvall. Vid Finnsjöns strand finns flera platser där det går bra att ta ett dopp.

vandring
vandring

Mer om etappen

Vandringen tar dig till Lövstabruk som var ett av Sveriges främsta vallonbruk under 1700-talet. Här hittar du spännande arkitekturhistoria i en ovanligt påkostad bruksmiljö där bebyggelsen i huvudsak är från 1700-talet.

I samhället finns flera bruksgator kantade av arbetarbostäder, kyrka och kontor, herrgård med trädgård och park, ekonomibyggnader för jordbruket, dammar och kvarn. I området ingår även herrgårdsbyggnad och snickerifabrik med tillhörande arbetarbostäder från 1880-talet.

 

Tips!

Säsongsvis kan det förekomma mycket mygg och knott. Tänk på att ha med myggmedel och kläder som skyddar. 
 

Risön har anor från 1700-talets början. Gården kan bokas för läger och kurser under tiden maj–oktober. Kontakta Länsstyrelsen för mer information. För vandrare finns en stuga med två sängar som är öppen året runt. Eldstad, vatten, parkering, TC. Här går också bra att tälta.

 

 

Symbol för information

Details
Svårighet: easy
Distance: 16,2 km 
Duration: 4:05 tim 
Ascent: 32 m 
Descent: 45 m 

Symbol för parkering

Parking
Parking is available at Risön.

Symbol för geo plats

Start & Directions
Part 9 starts at Risön.