Vår i Wira bruk
©Anne Sofie Eriksson
Rånäs

Vallonbruk & övriga bruk

Upptäck Roslagens vallonbruk och bruk där järnhantering och vapentillverkning har bedrivits. 

Vallonbruken

Roslagens välbevarade vallonbruk berättar unik industrihistoria. Här fanns alla naturtillgångar när järnbruken kom till på 1600-talet. Vallonerna värvades hit för sin yrkesskicklighet och stångjärnet från vallonbruken blev världsledande. I dag är bruken unika besöksmål. Österbybruk lockar med guidade turer och spökvandringar samt återkommande evenemang som Nyckelharpstämman, Jernets Fångar och Eldfesten. Skebobruk gästas årligen av "Sommarnattens toner" och i Berkinge hittar du en av Sveriges längsta vattenrutschbanor.

Om Vallonbruken

Flera bruk är små charmiga orter med pittoreska bostäder och herrgård samt kyrka traditionellt placerade i var sin utkant av bostadsområdena. På vallonbruken.se hittar du mer information om vad som händer i bruken. Få tips om upplevelser, evenemang, paket samt mat & logi. Läs mer om de olika bruken nedan (bläddra med hjälp av pilarna).

Wira bruk

I Roslagen finns också bruk utan vallonanknytning. Wira bruk var till exempel Sveriges viktigaste vapensmedja en gång i tiden. Här smiddes värjor, sablar, svärd och bajonetter till den svenska armén under flera hundra år. I dag finns bevarade smedjor, konstsmidestillverkning och en butik med smide. Dessutom ett museum och Wira Restaurang i Tingshuset.

Vår Wira bruk
Wira bruk
Utedass Wira bruk