Vår i Wira bruk
©Anne Sofie Eriksson
Rånäs

Berikande bruk

Upptäck Roslagens vallonbruk och bruk där järnhantering och vapentillverkning har bedrivits. 

Vallonbruken

Roslagens välbevarade vallonbruk berättar unik industrihistoria. Här fanns alla naturtillgångar när järnbruken kom till på 1600-talet. Vallonerna värvades hit för sin yrkesskicklighet och stångjärnet från vallonbruken blev världsledande. I dag är bruken unika besöksmål. Österbybruk lockar med guidade turer och spökvandringar samt återkommande evenemang som Nyckelharpstämman, Jernets Fångar och Eldfesten. Skebobruk gästas årligen av "Sommarnattens toner" och i Berkinge hittar du en av Sveriges längsta vattenrutschbanor.

Om Vallonbruken

Flera bruk är små charmiga orter med pittoreska bostäder och herrgård samt kyrka traditionellt placerade i var sin utkant av bostadsområdena. På vallonbruken.se hittar du mer information om vad som händer i bruken. Få tips om upplevelser, evenemang, paket samt mat & logi. Läs mer om de olika bruken nedan (bläddra med hjälp av pilarna).

Wira bruk

I Roslagen finns också bruk utan vallonanknytning. Wira bruk var till exempel Sveriges viktigaste vapensmedja en gång i tiden. Här smiddes värjor, sablar, svärd och bajonetter till den svenska armén under flera hundra år. I dag finns bevarade smedjor, konstsmidestillverkning och en butik med smide. Dessutom ett museum och Wira Restaurang i Tingshuset.

Vår Wira bruk
Wira bruk
Utedass Wira bruk