cbis:1956675
cbis:1956675

Albert Engström Museet

Upplev Albert Engströms museet i Grisslehamn. Museet var konstnärens hem i Grisslehamn och drivs av Albert Engström Sällskapet. I museet har hemmet återskapats, så som det såg ut omkring 1910, med unika oljemålningar, teckningar och en mängd intressanta föremål. Utsikten vid Albert Engströms ateljé längst ut vid Ålands hav är otrolig.
Skärgård

Information

Albert Engström föddes den 12 maj 1869 på gården Bäckfall i Lönneberga socken i Småland. Roslagen blev Albert Engströms boplats tillsammans med familjen under en stor del av livet. I Albert Engströms gamla bostad har hans hem återskapats och här ser det i stort sett lika ut som den idyll det var när familjen Engström levde i Grisslehamn. Gården där han bodde är idag museum och där finns även en museibutik.

Besökaren går på egen hand i museet och får med hjälp av självinstruktion höra och läsa om Albert Engströms liv medan det i ateljén är duktiga guider som berättar. På övervåningen i museet finns en utställning med karikatyrteckningar från förra seklet som gjorts iordning av Norrtälje Konsthall.

Museet och Ateljén är öppna dagligen under sommaren och guidade visningar genomförs i Ateljén.

Alla onsdagskvällar i juli (kl 19-20) anordnas olika evenemang i Ateljén.
På Engströmsdagen lördagen den 3 juli sker utdelning av Albert Engströms priset, som delas ut till konstnär inom ord, bild, ton och scen, som verkat i Alberts anda. Ceremonin är kl 12 och underhållningen börjar redan kl 11.

Kafé Kalaset finns i brygghuset mitt emot museet.

Albert Engströms Ateljé
Albert Engströms ateljé ligger vackert belägen längst ur på klipporna vid Ålands hav. Den målades vit ut mot havet för att fungera som ett sjömärke för sjöfarare och på landsidan är den röd.
Allt är orört sedan Albert Engströms tid. Unika färgglada oljemålningar, grafik, teckningar, en mängd intressanta föremål och en otrolig utsikt möter besökaren.
Under ordinarie öppettider finns här en guide som berättar om konstnären, författaren, professorn, akademiledamoten i Svenska Akademien och Konstakademien, upptäcktsresanden, redaktören för tidningen Strix mm.

Vid Ateljén finns fina badmöjligheter med en härlig sandstrand och klippor.

Tecknarens Hus
Tecknarens Hus, fd Stallet, där Albert Engström hade sin islandshäst Rolf Krake, har renoverats av Norrtälje Kommun. Tecknarens Hus är nu en utställningslokal.

Kafé Kalaset
I ”Brygghuset” mitt emot museet finns Kafé Kalaset, som serverar godsaker som stekt strömming, fisksoppa mm.

Optiska telegrafen
Den Optiska telegrafen, som ligger nära Tecknarens hus, är med sitt binära kommunikationssystem en föregångare till dagens dataspråk. Den är intressant att besöka.

Medlemskap
Albert Engström Sällskapet, som bildades för 40 år sedan, driver museet. Stöd gärna sällskapet genom att bli medlem. Medlemskapet ger fritt inträde till museet och Ateljén, en trevlig årsbok och gratis resan till Åland med Eckerö Linjen.
Medlemsansökan skickas till kontakt@albertengstrom.se. Medlemskapet kostar 275 kr/år, för familj 400 kr/år och 200 kr/år för ungdom (max 30 år).

Kafé Kalaset
Telefon: +46 (0)175 30835

Öppettider sommaren 2021
Museet: Alla dagar 26 juni – 15 augusti samt helgöppet 22 – 23 augusti och 29 – 30 , kl 11-17

Ateljén: Alla dagar 26 juni – 15 augusti samt helgöppet 22 – 23 augusti och 29 – 30 , kl 11-16. Guidning i Ateljén sker varje hel timme och den sista börjar kl 15.

Prisinformation
Entré till Museet och Ateljén inklusive guidning är 100 kr/person och kan köpas i Museet eller Ateljén. Medlemmar och barn under 16 år i vuxet sällskap går in gratis.


Ytterligare fakta finns på Albert Engström Sällskapets hemsida: AlbertEngström.se, där presenteras också sommarens aktiviteter i ateljén och vid museet.


Vägbeskrivning