cbis:1956675
cbis:1956675

Albert Engström Museet

  • Prisinformation: Entréavgifter till Museet och Ateljén inklusive guidning 120 kr/person. Entré till enbart museet är 60 kr/person. Biljetter köps i Museets reception eller i Ateljén. Medlemmar och barn under 16 år i vuxet sällskap betalar ingen entréavgift. Guidade visningar för grupper kan beställas hela året för säsongen 15 maj – 15 oktober. För vidare upplysningar och bokningar kontaktas AE-kansliet tel 0175 30890. Samtliga visningar sker under ledning av kunniga guider. För grupper upp till 10 personer är minimiavgiften 1900 kr och därutöver 120 kr/person. Biljetter till ateljékvällar kan förköpas i museet för 150 kr (avvikelser förekommer) eller bokas på tel 0175 30890 och hämtas i museet senast kl 16.45 dagen före aktuell ateljékväll
  • Telefonnummer: +46 (0)175 30890
  • Webbsida: https://albertengstrom.se/
  • E-post: kontakt@albertengstrom.se
  • Besöksadress: Albert Engströms museet, Engströms väg 11 Postadress: 76456 Grisslehamn
Upplev Albert Engströms museet i Grisslehamn. Museet var konstnärens hem i Grisslehamn och drivs av Albert Engström Sällskapet. I museet har hemmet återskapats, så som det såg ut omkring 1910, med unika oljemålningar, teckningar och en mängd intressanta föremål. Utsikten vid Albert Engströms ateljé längst ut vid Ålands hav är otrolig.
Naturkartan

Information

Albert Engström föddes den 12 maj 1869 på gården Bäckfall i Lönneberga socken i Småland. Roslagen blev Albert Engströms boplats tillsammans med familjen under en stor del av livet. I Albert Engströms gamla bostad har hans hem återskapats och här ser det i stort sett lika ut som den idyll det var när familjen Engström levde i Grisslehamn. Gården där han bodde är idag museum och där finns även en museibutik.

Besökaren går på egen hand i museet och får med hjälp av självinstruktion höra och läsa om Albert Engströms liv medan det i ateljén är duktiga guider som berättar. På övervåningen i museet finns en utställning med karikatyrteckningar från förra seklet som gjorts iordning av Norrtälje Konsthall.

Museet och Ateljén är öppna dagligen under sommaren och guidade visningar genomförs i Ateljén.

Alla onsdagskvällar i juli (kl 19-20) anordnas olika evenemang i Ateljén.
På Engströmsdagen, lördagen den 2 juli, sker utdelning av Albert Engströms priset, som delas ut till konstnär inom ord, bild, ton och scen, som verkat i Alberts anda. Ceremonin är kl 12 och underhållningen börjar redan kl 11.

Kafé Kalaset finns i brygghuset mitt emot museet.

Albert Engströms Ateljé
Albert Engströms ateljé ligger vackert belägen längst ur på klipporna vid Ålands hav. Den målades vit ut mot havet för att fungera som ett sjömärke för sjöfarare och på landsidan är den röd.
Allt är orört sedan Albert Engströms tid. Unika färgglada oljemålningar, grafik, teckningar, en mängd intressanta föremål och en otrolig utsikt möter besökaren.
Under ordinarie öppettider finns här en guide som berättar om konstnären, författaren, professorn, akademiledamoten i Svenska Akademien och Konstakademin, upptäcktsresanden, redaktören för tidningen Strix mm.

Vid Ateljén finns fina badmöjligheter med en härlig sandstrand och klippor.

Tecknarens Hus
Tecknarens Hus, f.d. Stallet, där Albert Engström hade sin islandshäst Rolf Krake, har renoverats av Norrtälje Kommun. Tecknarens Hus är nu en utställningslokal.

Kafé Kalaset
I ”Brygghuset” mitt emot museet finns Kafé Kalaset, som serverar godsaker som stekt strömming, fisksoppa mm.

Optiska telegrafen
Den Optiska telegrafen, som ligger nära Tecknarens hus, är med sitt binära kommunikationssystem en föregångare till dagens dataspråk. Den är intressant att besöka.

Medlemskap
Albert Engström Sällskapet, som bildades för 40 år sedan, driver museet. Stöd gärna sällskapet genom att bli medlem. Medlemskapet ger fritt inträde till museet och Ateljén, en trevlig årsbok och gratis resan till Åland med Eckerö Linjen.
Medlemsansökan skickas till kontakt@albertengstrom.se. Medlemskapet kostar 275 kr/år, för familj 400 kr/år och 200 kr/år för ungdom (max 30 år).

Kafé Kalaset
Telefon: +46 (0)175 30835

Ateljén och museet har öppet under sommaren. Gruppbesök enligt överenskommelse tel 0175 – 308 90. Guidade visningar för grupper sker mellan 15 maj och 15 oktober och kan beställas hela året. För vidare upplysningar och bokningar kontaktas AE-kansliet tel 0175 – 30890. Samtliga visningar sker under ledning av kunniga guider.


Ytterligare fakta finns på Albert Engström Sällskapets hemsida: AlbertEngström.se, där presenteras också sommarens aktiviteter i ateljén och vid museet.

Öppettider i museet och ateljén sommaren 2022
· Alla dagar 25 juni - 14 augusti, kl 11-17

· Helgöppet 20-21 samt 27-28 augusti , kl 11-17

· Guidade turer i ateljén varje hel timme från kl 11. Den sista börjar kl 15.

Ateljékvällar – onsdagskvällar med underhållning i Albert Engströms Ateljé. Program kommer att fastställas senare och framgå av hemsidan.
· Onsdagen den 6 juli kl 19

· Onsdagen den 13 juli kl 19

· Onsdagen den 20 juli kl 19

· Onsdagen den 27 juli kl 19


Vägbeskrivning