Vanja Brunzell textil minnesutställning 1-30 augusti

Sadelmakarlängan i Österbybruk, Östhammar

Vanja Brunzell var verksam i Sadelmakarlängan från 1967 till 2010 då hon gick ur tiden. Vi minns Vanja med en utställning som försöker att ge en inblick i hennes livsgärning inom kläddesign och textilkonst. 

Vanja föddes 12 augusti 1928 i Hallsberg där hon även växte upp omgiven av kvinnor som stickade, vävde och sydde. Hon  flyttade i början av 50-talet till Uppsala, gick tillskärarakademin, studerade skinnsömnad och utbildade sig till modist.

När hon gick Konstfack blev hon tillfrågad om att göra teaterdekorer till studentteatern i Uppsala vilket så småningom kom att inkludera kostymer.
Detta ledde i sin tur till slottsspelen i Uppsala där hon gjorde en mängd historiska dräkter där hon inför varje uppsättning studerade just den tiden. Nu skapade hon även en mängd textila konstverk.

Vid mitten av 60-talet beslutade Vanja sig för att skapa kläder för kvinnor med sin historiska kunskap som grund. 1967 äger en mycket speciell visning rum på Historiska museet. Vanja har tagit fram en kollektion inspirerad av museets samlingar på inbjudan av dess chef; Olov Isaksson. Mannekängerna, som står bredvid de montrar där föremålen finns som kläderna inspirerats av, kan själva berätta om sina kläder.

Med läderbitar, pärlor och hampasnören åstadkom hon intrikata mönster, något som skulle komma att bli typiskt i många av hennes kläder, mössor och hattar. 1967 var även det året som Vanja startade ateljé i Sadelmakarlängan där hon kom att förbli verksam till sin död år 2010.

   

Kontaktinformation

Sadelmakarlängan
Herrgårdsområdet
Österbybruk
Kontaktperson: Katarina Persson
Telefon: 073-7390219

Arrangör: Sadelmakarlängans galleri

E-post: katarina@sadelmakarlangan.se
Hemsida: www.sadelmakarlängan.se

Öppettider

Onsdag-fredag 12-18
Lördag- Söndag 11-16

Prisinformation

Fritt inträde

Fakta

Fritt inträde.

Vintagekläder av Vanja Brunzell tas emot till försäljning före och under utställningen.

Hitta hit