Vildmarksmix

Upplev Uppland Ute - Naturjouren, Östhammar

På cykel, i kajak och till fots får du se det omland som på många sätt försörjde järnbruken under flera hundra år. Ett kulturlandskap i ständig förändring. Delar av det är nu mer närmast att ses som en vildmark.


Vi cyklar förbi gamla stengärdsgårdar och gruvdrängstorp. Nu pittoreska inslag i landskapet, men som vittnar om hårt slit för brödfödan. Stenar bröts för att ge mark att bruka och skogen blev till ved och kol till gruva och järnbruk.

Vattnet som försörjde brukens härdar och hammare med energi är vår färdväg norrut. Lungt ringlar sig ån genom myr- och skogslandskapet. Står det månne en älg och dricker runt nästa krök? Högt över vattenspegeln cirklar ofta havsörn och mer sällsynt fiskgjuse. Bävern har inte hittat hit än vad vi sett, men utter jagar flitigt under ytan.

Söderut vandrar vi rakt in i ett kulturlandskap, som idag mer liknar ett norrland i miniatyr. Det vidstäckta myrlandskapet, med holmar av skog, var inte helt lätt att ta sig fram i. Därför blev en del av skogen orörd och är idag ytterst värdefull för många hotade arter, tack vare sin ålder och en stor mängd död ved. Tjädern har spelplatser på dessa skogsholmar. Myrmarkerna nyttjades maximalt. Myrslåtter var en förutsättning för att djuren skulle få mat över vintern. Och för ett par hundra år sedan stod mängder av lador här ute för att hysa plats åt skörden. Myrens fåglar håller till vid de små tjärnarna, och här och var hörs orrarna spela i gryningen under några vårmånader..

I kantzonerna som gränsar mot odlingsbygder ses ofta spår av lodjur, medans härskarinnan i de mer otillgängliga delarna är en ensam varghona, Flora. Har vi tur kan vi hitta spillning efter henne, då hon gärna markerar att hon finns, men sällan visar sig.

Små grupper, social distansering och kunnig ledning ger dig både trygghet och kunskap.
En lång dag i lugnt tempo, raster vid elden och samtal om naturen och kulturen som omger oss. Ca 30 km cykling, 7 km paddling och 13 km vandring tar ut sin rätt men vi har hela dagen på oss.

Prisinformation

Pris: 1 675 kr

I priset ingår: Guide, Cykel, Kajak, lunch och fika

Max 6 deltagare, minimiålder 15 år

Bokning sker via mail till info@naturjouren.se
Betalning sker till bankgiro efter att bekräftelse på deltagabde erhållits.

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Vi utgår från Simbadets Camping i Österbybruk.
Kommer du med buss får du gå några hundra meter till campingen. Kommer du med bil parkerar du på plats.
Där äntrar vi våra cyklar för ca 15 km cykling.

Hitta hit