Vikingavandringen - från bruk till bruk på Vikingaleden

Roslagsambassadörsturer 2020, Norrtälje

VIKINGAVANDRINGEN - LÖRDAG 23 MAJ

Välkommen att följa med på första upplagan av Vikingavandringen, en lärorik tur på den nya Vikingaleden mellan bruken i Harg och Gimo. Vi vandrar i mindre grupp och gör stopp längs leden för att lyssna till olika historiska berättare. Efter några timmars vandring smakar lunchen, som serveras bland tallar och mossbevuxna stenar, säkert lite extra gott och några kilometer från målet i Gimo bjuds det på fika i vårgräset.

Sträckan är cirka 17 km lång och går i lätt terräng. Buss till starten i Harg erbjuds från Norrtälje, Uppsala, Gimo och Östhammar.
Vikingaleden är en del av St Olavs Waterway - en pilgrimsled på land och hav är temat för berättarstoppen detta premiärår historiken bakom Olav Haraldsson som blev St Olav och den pilgrimsvandring som följt i hans fotspår. 

Upplägg

Du kan välja att åka med någon av transferbussarna till starten vid Hargs kyrka eller att ta dig dit själv. 

Tidtabell 
Buss från Norrtälje Turistbyrå -  kl. 08:30
Buss från Norrtälje hållplats Campus Roslagen - kl. 08:35
Buss från Uppsala - UKK/Roslagsgatan - kl. 08:30
Buss från Gimo busstation - kl. 09:10
Buss från Östhammars busstation -  kl. 09:30
Start direkt i Harg - samling kl. 10:15. (parkering längs väg 76 framför kyrkan)

Vandring i grupp
Vid ankomst till Hargs kyrka delas ni in i grupper utifrån i vilket tempo ni önskar vandra. Raskt eller vilsamt. Varje grupp har en vandringsledare som följer med på turen.

Vikingavandringen inleds med en titt på målingarna i Hargs kyrka, därefter vandrar respektive grupp iväg. Under turens gång träffar ni olika personer som berättar om Vikingaleden, St. Olav och områdets historia. Två stopp görs också för lunch och fika.

De olika vandringsgrupperna har olika starttid och vandrar med ett tidsmässigt mellanrum . Den första milen gås i grupp med vandringsledare, efter lunchstoppet får var och en vandra till målet på egen hand, i egen takt (sista delen sker alltså inte i grupp).
Denna etapp av Vikingaleden går på grusväg och skogsväg i flack terräng.

Återresa med buss
Vandringen avslutas i Gimo och här får ni pusta ut. Då de olika grupperna kommer i mål vid olika tidpunkt så sker återresan med kollektivtrafik, UL:s bussar går bl a. till Uppsala och Östhammar från busstationen i Gimo. Se www.ul.se för tidtabell.

Däremot går ingen kollektivtrafik till Norrtälje så för denna återresa erbjuds transferbuss (bokas som tillägg i steg 2 av bokningen). Denna buss avgår när samtliga personer som bokat återresa till Norrtälje har kommit i mål. Uppskattad avresetid är cirka kl. 16:30.

Att tänka på
Ta på kläder efter väder och tänk på att lunch och fika serveras ute i naturen. Medtag egen vätska/vattenflaska och mellanmål ifall du blir hungrig innan eller mellan matstoppen. Sittunderlag och skavsårsplåster är också bra att ha med. 

Biljetter
Biljetterna till vandringen släpps tisdagen den 10 mars och i samband med detta anordnas ett releaseevent på turistbyrån i Östhammar. Hit är du välkomna för att få höra mer om leden, vandringen och för att köpa en biljett. Tid: 15:00-18:00. De 10 första personerna som bokar biljett på Östhammars turistbyrå får en Vikingaledströja. 

Biljetter bokas online, på Visit Roslagens turistbyråer i Östhammar och Norrtälje samt via bokningstelefon 0767-650 660

Pris
350 kr med Boka-tidigt-rabatt och NT-rabatt. Ordinarie pris 425 kr. Barn/ungdom under 18 år: 255 kr. Boka-tidigt-rabatten gäller fram till 24 mars 2020. 

Detta ingår: Guidad vandring inklusive lunch och fika i naturen samt busstransport till starten i Harg från Norrtälje, Uppsala, Gimo och Östhammar. 

En Roslagsambassadörstur till fots
Vikingavandringen är en del av Roslagsambassadörsutbildningen, där den deltagare som deltar i sju utbildningstillfällen högtidligen koras till Roslagsambassadör.

Vikingaleden - En del av St. Olavs Waterway
Vikingaleden invigdes sommaren 2019 och sträcker sig från Grisslehamn till Gimo. Leden är en del av St Olavs Waterway, en pilgrimsled som går på land och vatten från Åbo via Åland och Roslagen till Trondheim. Vikingaleden länkar samman Roslagsleden med Upplandsleden.

Läs mer om Vikingaleden här

 

Boka

Mer från Roslagsambassadörsturer 2020

Utbud

Prisinformation

425 kr/person ordinarie pris. Med NT-och Boka-tidigt-rabatt: 350 kr/person. Barn/ungdom (under 18 år): 255 kr. Priset inkluderar buss till start från Norrtälje, Uppsala och Östhammar. Guidade uppleveslestopp längs leden samt lättare lunch och fika. 

* Tillägg transferbuss tillbaka till  Norrtälje för 70 kr /vuxen, 50 kr ungdom. För återresa till Östhammar och Uppsala hänvisas till UL:s busstrafik (se UL.se)

Fakta

SAMMANFATTNING
Vikingaleden är en del av St Olavs Waterway - en pilgrimsled på land och hav och under Vikingavandringen görs flera upplevelsestopp då guider berättar om St Olav och områdets historia. Därtill serveras enklare lunch och fika ute i naturen längs leden.

Turen går från Hargs kyrka till Gimo herrgård och är cirka 17 km lång. Vandringen går i lätt terräng, mestadels på skogsväg. 

Buss till starten i Harg från Norrtälje, Uppsala & Östhammar. * Retur till Norrtälje mot tillägg. 

Tänk på att ta på dig kläder efter väder och att ta med vattenflaska och mellanmål/tilltugg i fall du blir hungrig mellan fikastoppen. 

Vikingavandringen arrangeras av Visit Roslagen. 

BOKA BILJETT HÄR

Hitta hit