Ett digitalt fönster till Öregrunds historia - Augmented history

Öregrund, Östhammar

Tänk dig att du strosar runt i Öregrunds hamn och genom en titt i mobilen förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden. Plötsligt ser du flermastade skepp istället för fritidsbåtar, hamnmagasin istället för restauranger och sjömän istället för semesterfirare.

Hur funkar det? Jo, du besöker en plats och ser hur den ser ut idag och när du håller upp plattan eller mobilen är det den digitala, historiska rekonstruktionen av samma ställe som du ser. Du kan vandra runt i miljön, gå in i hus och se dig omkring och träffa på olika historiska personer som också rör sig i miljön. Allt i verklig storlek och tredimensionellt.

Appen berättar om platsens historia och inspirerar till lekfullt lärande. Satsningen på appen Augmented History Öregrund  är möjlig tack vare det större besöksnäringsprojektet Augmented Export som leds av Region Uppsala i samarbete med b la Visit Roslagen. Uppgiften är att utveckla hållbara produkteter inom natur- och kulturturism med Tillväxtverket som delfinansiär.

Disir Productions utvecklar appen (Visir). Redan idag finns möjlighet att ladda ned appen och utforska Domkyrkostaden Uppsala år 1509.