Pythagoras industrimuseum, Norrtälje

Norrtälje

Motorfabriken som blev museum

Högt upp på Södra berget i Norrtälje finns ett stycke spännande historia – motorfabriken Pythagoras. En gång i tiden tillverkades tändkulemotorer här som såldes över hela världen.
Idag står fabriken kvar i orört skick och visas som ett levande museum. Här finns berättelser om maskiner och människor, om hur världen såg ut under tidigt 1900-tal. Här ägde historien rum.

mickes-teckning

Det finns mycket att uppleva på museet. Förutom fabriksmiljön kan man besöka det gamla affärskontoret och hälsa på i arbetarhemmet med kökstäppa och trädgård. Den nyfikne får veta mer om fabrikens tidiga år genom utställningen Bilden av ett kulturarv - från glasnegativ till digitalfoto. Under guidade visningar får besökarna uppleva ljuden, lukten, lorten från förr. Tändkulemotorerna dunkar och remmarna i verkstadsmaskinerna smattrar i taket. Man kan också låna audioguide och ta sig runt i egen takt på museet.

Här finns något för hela familjen. I fabrikens vackra gamla provkörnings- och packhall hittar du Barnens Pythagoras, en plats där man kan leka och lära om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring. Det finns små arbetsrockar att byta om till, stämpelur att stämpla in i och mycket annat kul. På bakgården kan man leka ännu mer.

Fabrikens gamla smedja rymmer idag ett trivsamt och charmigt kafé. Där kan man sitta och njuta en stund av atmosfären till en god kopp kaffe, inta enklare förtäring eller fördjupa sig i souvenirbutiken.

Kontaktinformation

Pythagoras Industrimuseum
Verkstadsgatan 6
Norrtälje
Telefon: 0176-10050
Bokning: 0176-10050

E-post: info@pythagorasmuseum.se
Hemsida: www.pythagorasmuseum.se

Öppettider

Öppet:
7 September kl: 11-15

Entré:
80 kr för alla som har fyllt 18 år, 50 kr för alla som har fyllt 4 år.
Audioguide för barn, vuxna och engelsktalande ingår i entréavgiften.

Prisinformation

Entré: 80 kr för alla som har fyllt 18 år. 50 kr för alla som har fyllt 4 år. Audioguide för barn, vuxna och engelsktalande ingår i entréavgiften.

Res med kollektivtrafiken

Kliv av vid hållplatsen Gustavslund, fortsätt gå längs Stockholmsvägen i bussens färdriktning, över övergångsstället och fram till Rodengatan, svänger höger. Därefter tar ni till vänster in på Lennart Torstenssons Väg och sedan höger in på Verkstadsgatan, som ni följer tills den tar slut på vår fabriksgård.

Vägbeskrivning

Lat: N 59º 45.343′
Long: E 18º 42.021′

Bilburna som kommer längs E18 söderifrån:
Håll utkik efter ICA Flygfyren, som ligger på Stockholmsvägens högra sida. Kör rakt fram genom trafikljusen vid ICA och sväng sedan in på första avtagsvägen till höger: Rodengatan, därefter vänster in på Lennart Torstenssons väg och sedan höger in på Verkstadsgatan. Följ Verkstadsgatan som slutar på vår fabriksgård.

Faciliteter

Café
Tillgänglighetsanpassad
Gratis WiFi

Hitta hit