Ingmarsö

Ingmarsö, Österåker

Ingmarsö och Brottö ligger i Stockholms mellersta skärgård. Det är en levande ö med runt 150 bofasta. Här finns jordbruk, industri, affär, krog och gästhamn. Det finns mycket du kan göra på ön – promenera på markerade stigar i vackert skärgårdslandskap, rida islandshäst, hyra kajak och cykel. Ingmarsö och Brottö ingår i en välbevarad del av mellanskärgården med skärgårdsbyar, hamnvikar och rester av äldre kulturlandskap – ett område som klassats som riksintresse för kulturmiljövården.

Mycket att göra på Ingmarsö

Ingmarsö-Brottö hembygdsmuseum är värt ett besök liksom bygdegården, platsen för Ingmarsöveckan med höjdpunkten Ingmarsödagen då hela ön är på benen.

Ön är någon mil från sydväst till nordost och så du kan ta rejäla promenader. Du kan uppleva öns öppna landskap på cykel.
Gillar du att paddla, missa inte Paradiset som är en vacker lagun mellan Ingmarsö och grannön Finnhamn.

Tänker du övernatta finns stugor att hyra och bed & breakfast att ta in på.Turistnäringen på ön erbjuder paket med olika inslag, till exempel där övernattning och mat på krogen ingår, som i konferenspaketet.
Andra delar som kan ingå är exempelvis boende i kombination med kajak eller cykel, vandring eller turer på islandshäst.

På Ingmarsö finns flera markerade vandringsleder. Mer om vad du kan se längs stigarna framgår av Ingmarsökartan.

Gästhamn

Hamnen är belägen på södra Ingmarsö, 400 m öster om ångbåtsbryggan.

Position: 59° 27,9N 18° 45,4E
Gästplatser: 15-20
Förtöjning: boj, y-bom eller långsides
(Avgift)

Välkommen till Ingmarsö och Brottö!

Kontaktinformation

Besöksmål Österåkers kommun/Attractions

13025 Ingmarsö
Telefon: 0767-650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: www.ingmarso.se

Fakta

För mer information om Ingmarsö, evenemang, tips och råd besök gärna www.ingmarso.se

Hemsidan ger dig bland annat förslag på vackra vandringsleder, öns historia, vart du kan handla och mer om att se, göra och uppleva.

Vägbeskrivning

Det finns flera sätt att ta sig till Ingmarsö. Reguljära skärgårdsbåtar går alla dagar året runt. Du kan som regel stiga ombord i Stockholm eller i Vaxholm och resa till Ingmarsö Södra och till ångbåtsbryggan på Brottö, se karta här. Båt hela vägen från stan tar mellan två och cirka tre timmar. Vill du komma fram snabbare kan du till vissa turer ta SL-buss 438 från Slussen i Stockholm och stiga på båten i Boda på Värmdö.
Busstider framgår av Waxholmsbolagets tidtabell.

Reguljära turer går också från Stockholm till Ingmarsö Norra. De båtarna går under högsäsong och med begränsade turer vår och höst. Till Ingmarsö Norra går det också att ta sig från Åsättra på Ljusterö. Tlll de flesta Åsättraturer ansluter buss 626 från Danderyds Sjukhus, se Waxholmsbolagets tidtabell.
Waxholmsbolagets båtar utgår från Strömkajen vid Grand Hotel. På Waxholmsbolagets sajt finns även tidtabell till Cinderellabåtarna som också trafikerar Ingmarsö Södra men utgår från Strandvägen nära Nybroplan.

Det går även att ta sig till Ingmarsö med taxibåt från Åsättra på Ljusterö eller Boda på Värmdö.
Åker du med egen båt finns en gästhamn vid södra Ingmarsö.

Praktiska tips;

Många ser båtresan genom den vackra skärgården som en del av upplevelsen. Båtarna är bekväma och har kafé. Biljett köper du ombord, och den ska du lämna när du stiger av. SL:s periodkort gäller inte, däremot kan du använda SL Access/reskassan på flera av båtarna.

Under högsäsong går så pass många turer att du hinner med ett besök på Ingmarsö under dagen.
När du ska åka hem, tänk på att fälla upp bryggsemaforen. Med den uppfälld signalerar du till skepparen att det finns resenärer att hämta.

Faciliteter

Affär
Cykeluthyrning
Gästhamn
Vandringsled

Hitta hit