Information om fiske från Doggerbutiken, Norrtälje

Norrtälje

Dogger är ledande på sportfiske i Sverige. Besök vår fiskebutik och köp fiskeutrustning online till bra pris. Hos oss hittar du fisketillbehör från alla populära varumärken. Beten/fiskedrag, fiskekläder, fiskerullar, fiskespön - oavsett om du är proffs eller semesterfiskare hittar du det i vårt stora sortiment.

Roslagen erbjuder dig ett av Sveriges absolut bästa fiskevatten. Fiske är en aktivitet som du kan ägna dig åt året runt. Att fiska är lätt att lära och roligt att göra – och det är dessutom i de allra flesta fall helt gratis.

Det finns många bra fiskeplatser i Roslagen som du kan komma åt från land. Med tillgång till båt öppnar sig fler möjligheter för att komma åt de bästa fiskeplatserna. Båt kan hyras på ett flertal ställen. Ett annat alternativ är att kontakta en fiskeguide, som hjälper dig med all utrustning och tar dig dit fisken nappar.

De flesta som fiskar väljer att göra det i egen regi. Det bästa rådet är att kontakta din lokala sportfiskebutik eller sportfiskeklubb för tips om vilka arter och fiskevatten som är bäst för årstiden. Är du i Norrtälje ska du passa på att besöka Dogger, som är ledande i Sverige på sportfiske och har kunskapen som behövs för att lyckas med ditt fiske.

Det behövs ingen dyr utrustning om man vill prova på fiske, men det är viktigt att känna till vad som gäller. Om du fiskar med handredskap, som till exempel med ett vanligt fiskespö eller metspö, är det generellt sett tillåtet utefter kusten. Om du däremot vill fiska i en sjö krävs det i regel fiskekort. Ibland kan gränsdragningen mellan kust och sjö vara svår, så vi rekommenderar dig att kontakta din lokala sportfiskebutik, som känner till reglerna i närområdet. Där kan du även köpa fiskekort om det behövs. För att vi ska få ett hållbart och långsiktigt fiske är vissa vatten fredade från 1 april – 15 juni. Du hittar information om fiskeregler och fredningsområden på länsstyrelsens hemsida. (http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/djur-och-natur/fiske/fritidsfiske)

Det så kallade fria fisket som vi har i Sverige, gäller bara handredskap. Fiske med fasta redskap, som till exempel fisknät, mjärdar etc kräver eget vatten eller avtal med vattenägaren. Trolling eller dragrodd, där betet dras efter båten är inte heller tillåtet. Om du fiskar på vintern är det tillåtet att pimpla med pimpelspö. När det gäller ismete med flera spön eller fiske med angeldon är det lite mer komplicerat; där kan din lokala sportfiskebutik reda ut vad som gäller. Tänk på säkerheten och ge dig aldrig ut på isen utan isdubbar.

Bra fiskeplatser är lite som svampställen; man berättar inte gärna exakt var de ligger. Lite beroende på årstid kommer du alltid att kunna fiska i Roslagen. Det finns massvis med fina vassvikar där gäddorna lurar. Många rekordgäddor har fångats här och regionen lockar sportfiskare från hela Sverige. Vad många inte känner till är att man max får behålla tre gäddor per fiskare och dygn. Gäddor som är kortare än 40 cm och längre än 75 cm ska alltid släppas tillbaka.

För dig som vill ha matfisk finns det goda möjligheter att fiska abborre, gös och det mest lättfångade av allt - strömming. Strömming fiskas lättast tiden runt midsommar, både från land och båt och brukar nästan alltid ge dig fisk. Om du vill få en större utmaning kan du göra ett försök på kustfiske efter havsöring, men då är våren och hösten att föredra.

Vi har unika möjligheter att fiska i Sverige, men tänk på att visa hänsyn till markägare. Visa gott omdöme när du fiskar och ta hänsyn till allemansrätten.

Lycka till betyder otur när man ska ut och fiska, så istället säger vi skitfiske!

Kontaktinformation

Doggerbutiken, Norrtälje
Stockholmsvägen 49
761 43 Norrtälje
Telefon: 0176-14889

E-post: info@dogger.se
Hemsida: www.dogger.se

Sociala medier


Twitter

Hitta hit