Rånäs

Rånäs, Norrtälje

Rånäs

Rånäs bruk var på sin tid ett av Upplands stora vallonbruk. Det omtalas att Rånäs 1388 lydde under ärkebiskopen i Uppsala. Under en stor del av 1500- och 1600-talen tillhörde det Oxenstierna på Mörby slott. Bruksdriften vid bruket upphörde 1894. En stor del av bruksmiljön finns kvar.

Rånäs slott. Herrgården bestod från början av en rappad byggnad i två våningar och med tre trädgårdar. Under åren 1833-44 uppfördes det nuvarande slottet av Jean Le Febures måg, Axel Didrik Reuterskiöld och senare sonen Adam Axel, i senempire med överdådiga interiörmålningar i glödande färger, utförda av italienska konsthantverkare. Den praktfulla ladugården är en av de största i Uppland. Tack vare järnvägen kunde mjölk och andra herrgårdsprodukter säljas i Stockholm. År 1930 blev slottet konvalescenthem, men landstinget lade ned verksamheten 1995. Slottet är numera konferensanläggning. Telefon 0175-747 00.

Sevärdheter

Stenkvarnen. En gammal kvarnbyggnad, som tillhör Rånäs slott.

Ekebyholms slott. Ekeby ingick sedan Gustav Vasas tid i det stora Oxenstiernska Mörbygodset. Byggherre till det äldsta slottet lär vara Bengt Oxenstierna, "Resare-Bengt". År 1724 byggde den dåvarande ägaren, Arvid Horn, om slottet till det utseende det har i dag. Ekebyholm inköptes 1932 av Adventistsamfundet, som här har sin utbildningsverksamhet med internatskola och dagelever.

Kontaktinformation

Besöksmål i Norrtälje kommun

76296 Rånäs
Kontaktperson: Norrtälje turistbyrå
Telefon: 0767-650660

E-post: info@visitroslagen.se
Hemsida: www.roslagen.se

Vägbeskrivning

Orten Rånäs ligger norr om Rimbo mellan Långsjön och Skedviken.

Hitta hit