Rimbo

Rimbo, Norrtälje

Rimbo

Orten skrevs 1303 ecclesie Ringboheredhi och 1498 Rimbo sochn. Den äldsta formen betecknar bygd med fornborg. En sådan ligger vid Finnby. I forntid möttes vattenled och landsväg i Rimbo och orten blev en marknadsplats. Järnvägen kom tidigt till Roslagen och allteftersom den byggdes ut, blev Rimbo en viktig järnvägsknut och fick ett nytt centrum en bit från kyrkan. Tingställe och gästgiveri försvann och i stället kom järnvägsstation och hotell. Järnvägsepoken varade i ca 80 år. i dag används den nedlagda banvallen som en uppskattad promenad -och cykelväg.

Sevärdheter

Rimbo kyrka. Genom en ståtlig klockstapel, byggd 1825, kommer man fram till kyrkan från slutet av 1400-talet men den ersätter en betydligt äldre kyrka. Kyrkan vittnar om släkten Horns betydelse för bygden. Gåvor av olika slag liksom altartavlan, ett troligt krigsbyte från Mellaneuropa, pryder kyrkan. Närmast unik i landet är altarmålningen föreställande den Katolska kyrkans sju sakrament.

Tolvmansgården. Ligger i Liesta, en medeltida by nämnd i skrift 1384. Gården används av Hembygdsföreningen som museum och hembygdsgård. Här kan man uppleva; valborgsmässofirande, nationaldagen, midsommarfest, spelmansstämma, skördefest och lilla julafton.

Rimbo marknad. Rimbo har alltid varit en betydande marknadsplats och än i dag är marknadsdagen en stor begivenhet i bygden. Den infaller alltid första torsdagen i oktober.

Smedsmora konferensgård erbjuder festarrangemang av olika slag, övernattning och konferenser. Semedsmora försöksgård ägs av Svenska Lantmännen och där provar man ut foder till höns och kycklingar. Landskapet runt Smedsmora är naturreservat

Hitta hit