Gräsö Gårds vandrarhem

Gräsö, Östhammar

Vandrarhem och stugor i en gård som en gång var en av Gustav Vasas kungsgårdar. Avkopplande vistelse vid havet i en hänförande roslagsnatur.

Korna som betar i skogsmark och beteshagar i de närbelägna omgivningarna hör till vårt jordbruk. De bidrar till det öppna landskapet som vi fortfarande kan njuta av här.

Här på ön finner du både restaurang och mataffär på bekvämt gång- eller cykelavstånd.En härlig promenad genom det vackra landskapet, förbi Gräsöns vackra gamla träkyrka, tar dig på 5 min till färjeläget, där vägfärjan tar dig in till Öregrund med fler affärer och ett livliga hamnliv.

Vi har också cyklar för uthyrning.

Gräsö Gård förr
År 1549 friköpte Gustav Vasa 12 stycken hemman på Gräsö.
Några år senare fick bönderna på dessa gårdar flytta.
Då bönderna flyttat kom fem av dessa gårdar att tillsammas bilda Gräsö Kungsgård. Kungsgården ärvdes av Gustav vasas ättlingar fram till 1622, då Riksrådet Nils Bielke köpte den, och tillsammans med sin son drev gården i 65 år. Från 1687 till 1787 kom gården att tillhöra Kronan igen, som utarrenderade gården till frälsemän, bland andra Jennings, von Rosen, Taube och Koskull. År 1787 köptes gården av Samuel af Ugglas, och kom därigenom att tillhöra Forsmarks Bruk fram till 1945 då Carl Lamm köpte gården. Idag äger Östhammars Kommun gården. Gräsö Gård idag Gården arrenderas av Ann-Britt Högström och hennes familj, som driver jordbruket och vandrarhemmet.
Familjen har övergått från mjölk- till köttdjur, hösten 2009 stod den nya ladugården klar med plats för 80 kor.

Gården ingår i ett naturreservat som sträcker sig över 310 hektar på södra delen av Gräsö. Gräsö Gård ägs av Östhammars kommun sedan 1965 och naturreservatet förvaltas av
Upplandsstiftelsen. Många av de ovanliga växt- och djurarter som finns i hagarna är beroende av betesdjur. Mer fakta om naturresrvatet finner du via länkarna till Länsstyrelsen och Upplandsstiftelsen.

Kontaktinformation

Gräsö Gårds vandrarhem
Gräsö Gård 1
74296 Gräsö
Telefon: 0173-33363
Telefon: 070-3053515
Bokning: 0173-33363

Hemsida: www.grasogard.se

Öppettider

Vandrarhemmet är bemannat från 1 juni-15 augusti.
Annan tid enligt överenskommelse. Ni kan boka boende året om.

Prisinformation

Priser från 300 kr per person per natt.

Fakta

Vi har 6 rum i huvudbyggnaden, 1 i annexet samt 2 charmigt belägna stugor. Du bor med självhushåll, sänglinne och handdukar medtages. Sänglinne kan hyras, frukost kan köpas, beställes i receptionen dagen innan.

Hitta hit